Translate

Saturday 13 April 2019

Ketam Masak Lemak Cili Api yang sangat mudah.

  Sekarang ni musim hujan bila waktu petang,jadi dari petang tadi berfikir nak masak apa untuk dinner malam nanti.Encik abang pula bila di tanya,jawapannya "apa-apa je lah,janji makan" memang tak membantu langsung😪,tiba-tiba terlintas pula dalam kepala ni ketam masak cili padi..sedap juga makan dalam keadaan sejuk kan? so disebab kan kami pun kat luar masa tu,jadi singgah nsk beli ketam dan bahan-bahan nya memandang kan rumah kami dekat dengan nsk,situlah tempat kami beli barang dapur.


Bahan-bahan :

3 ekor ketam
1 batang serai (gemok sikit)
1 helai daun kunyit
Segenggam cili api
1/2 cawan santan (saya guna santan kotak) @ 1 biji kelapa parut
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1/2 keping asam keping @ suku sudu teh asam jawa instant(jangan terlalu banyak,nanti masak pula)
Garam secukup rasa


Penyediaan :
Basuh ketam dan potong dua, kisar cili padi dan start menumis.


Cara nya :
  Panas kan minyak dan tumis cili kisar tadi sampai naik bau atau agak-agak masak sedikit.Kemudian masuk kan ketam dan gaul rata dalam beberapa saat.
Tuang kan air sama paras ketam, gaul sekejap dan biarkan dalam seminit dua.Atau yang guna santan perah,ta perlu tambah air yer sebab santan tu pun dah cair.
Seterus nya masuk kan santan kotak tadi dan serai,gaul sehingga mendidih(jangan sampai pecah minyak).Masukkan asam jawa @ asam keping,garam kacau lagi,

  Yang terakhir,saya masukkan daun kunyit dan kacau untuk beberapa minit.Tutup api dan sedia untuk di hidang.😋

Selamat menjamu selera!!







No comments:

Post a Comment